szombat

A kérdező attitűd - Mi a jó ebben? Peter L. Hirsch

Problémahelyzetben motiváld magad ezekkel a kérdésekkel

Részlet a szerző Living with passion (Élj szenvedélyesen) c. könyvéből

A POZITÍV HOZZÁÁLLÁS megőrzésének egyik leghatékonyabb módja az, hogy ha pozitív kérdéseket teszel fel magadnak. Olyan kérdések ezek, amelyek ráirányítják figyelmed a lényegre és segítenek a cselekvésben. Íme, közülük három, amely - tapasztalatom szerint - különösen hatékonyan fejleszti a pozitív gondolkodást, és erősíti a lelkesedést:

1. kérdés: MI A JÓ EBBEN?

Bármilyen helyzetben vagy is, erre a kérdésre mindig megtalálod a választ! Lehet, hogy kezdetben nehezen megy, de csak gyakorlat kérdése.

Egyszer Anthony Robbins Nemzetközi Kutatóintézetének munkatársaként egy előadást kellett tartanom San Franciscoban , ötven független gazdasági képviselőnek pontban reggel 7 órakor. Két és fél óra kellett, hogy a székhelyemtől odaérjek. Oké, napkeltekor elindultam, s meg is érkeztem a helyszínre, ahol 12 ember várt rám.

Nem 50, csak 12!

- Rendben - mondtam magamban -, most nézzük meg, mi ebben a jó? Az egóm zúgolódni kezdett: “Hajnali 4 órakor felkelni, töksötétben, hidegben, nedves időben két és fél órát kocsikázni és aztán csak 12 ember vár... hát, ebben aztán nincs semmi nagyszerű!”

Tapasztalatból tudtam, hogy ilyenkor mi a dolgom: újra fel kell tennem a kérdést, mégpedig nyomatékosabban és figyelmesebben.

Igen, hangosan újra feltettem magamnak a kérdést.

És ezúttal megértettem, mi ebben a jó: lehetőségem nyílik arra, hogy egy tucat embert inspiráljak a lelkesedés, a boldogság és a siker újabb állomásainak elérésére - s ha nem lennék itt, elszalasztottam volna ezt a lehetőséget.

Megvolt a válasz, ám egy érdekes dolog történt - és ez száz esetből kilecvenkilencszer megismétlődik -, ugyanis a “mi ebben a jó?” c. kérdésre válaszként egyszerre több dolog ugrott be.

Egy 12 fős csoportban személyesebb a légkör. Mindenkire személyes figyelmet tudok fordítani, több idő jut az előadás részleteire, s ezáltal jobban felkeltem a hallgatóság érdeklődését.

Hatékonyabb csoportszellem alakul ki, a jó kapcsolat viszont hatékonyabbá teszi 2-3 hetes közös munkánkat, ami nehezebben valósulna meg egy nagyobb létszámú csoportban... most mélyebbre és magasabbra juthatunk, s így jobb együttműködés alakul ki a csoport és köztem.

Továbbá az egyes emberek között, ami mindig igazi teammé kovácsolja őket... akkor viszont tudható, hogy hazatérve ezek az emberek tovább adják ezeket az impulzusokat, és ez a láncreakció geometriai haladványként terjed, míg végül százak, ezrek csatlakoznak hozzá, holott én csak 12 emberrel találkoztam..., milyen csodás lehetőség ez életcélomat beteljesíteni, és ez teljesen felvillanyoz...

Ez a lényeg.

A “Mi ebben a jó?” c. egyszerű kérdés járulékos haszna még az is, hogy az ember úgy érzi, van miért hálásnak lennie. És mindez az “igazi” válaszon túl!

(A másik két kérdés pár nap múlva, ha még nem tetted meg, iratkozz fel a blogkövetőre és értesítést fogsz kapni valahányszor új bejegyzés kerül a blogba)

szerda

3+1 nagyszerű idézet

"Nincs olyan eszköz, melyhez az ember ne folyamodna, hogy megmeneküljön a gondolkodás fáradalmaitól!" T. A. Edison

" Minden szakma a laikusok elleni összeesküvés." George Bernard Shaw

"Emerson azt mondta, hogy ha egy jobb egérfogót csinálsz, az emberek ösvényt taposnak a kunyhódhoz. Ez azonban ma már nem igaz. Senki sem fog hozzád ös- vényt taposni. Be kell csomagolnod, és reklámoznod kell azt az egérfogót. Akkor jönni fognak." Charles Gillette

"A siker egyszerûen csak szerencse kérdése. Kérdezz meg egy sikertelent!" Earl Wilson

vasárnap

Érezd jól magad.


Napjaid túlnyomó részét azzal töltöd, hogy próbálsz még többet szerezni, pedig így is annyi mindent birtokolsz már.

Tölts egy kis időt azzal is, hogy élvezed, amid van. Ahhoz, hogy a meglévő dolgaidat kiélvezd, csekély erőfeszítés kell csak, vagy egyáltalán semennyi.

Nem fog elvonni attól, amit éppen csinálsz. Sőt, az, hogy jól érzed magad, csak ösztönözni fog az erőfeszítésben.

Ahhoz, hogy jól érezd magad, nincs szükség semmilyen különleges képességre vagy képzettségre. Csak a szándék kell hozzá: határozd el, hogy jól fogod érezni magad, és már meg is van.

Ne a problémákra koncentrálj. Inkább koncentrálj arra, hogy milyen szerencsés is vagy, hogy itt lehetsz, és hogy tehetsz valami jót.

Ha legközelebb olyan helyzetbe kerülsz, amelyet általában idegesítőnek, korlátozónak vagy félelmetesnek találnál, határozz úgy, hogy inkább jól fogod magad érezni.
Legyen mosoly az arcodon és könnyűség a szívedben, és élvezd, hogy az vagy, aki vagy – egyszerűen azért, mert így döntöttél.
Egy boldogságban megélt pillanat ezerszer annyi értéket hordozhatsz, mint az, amelyet aggodalmak vagy félelem közepette élsz meg.
Élvezd ki az élet gazdagságát, és látni fogod, hogy egyre többet részesülsz belőle.