csütörtök

Jim Rohn - Miből áll egy jó élet 1/2 rész

Jim Rohn könnyed stílusában egyszerű dolgokat világít meg melyek életünk velejárói.

Az élet legmagasabb szintű kifejeződése nem a bankszámlád. Az élet legmagasabb szintű megvalósítása nem egy Mercedes. A legmagasabb szintű önkifejezés nem részvényekben vagy birtokban nyilvánul meg. Az élet legmagasabb szintű megvalósítása szerintem az, ha valaki jó életet él.

Folyamatosan azt kell kérdezni saját magunktól: mi lenne nekem a jó élet? És újra és újra át kell néznünk a listánkat. A listát, amely magába foglal minden fontos dolgot: spiritualitás, gazdasági helyzet, egészség, kapcsolatok és pihenés. Hogy miből áll egy jó élet? Írok róla egy rövid listát.

1. Az első a termelékenység. Nem leszel boldog, ha nincsenek eredményeid. Az élet játéka nem pihenés. Persze kell pihennünk, de csak annyi ideig, hogy erőt gyűjtsünk, és visszatérjünk a munkához.

Mi a célja az évszakoknak, és a magoknak, a földnek és a napsütésnek, az esőnek és az élet egész csodájának?

Hogy lásd, mihez tudsz kezdeni vele. Hogy kipróbáld magad. Mások is kipróbált6ák magukat, tessék, itt az eredménye. Próbáld ki magadat, hogy lásd, mire vagy képes. A termelékenység tehát az élet része.

2. A második a jó barátok. A barátság valószínűleg a legnagyobb támogató rendszer a világon. Ne tagadd meg magadtól, hogy neked is legyen egy ilyen rendszered. Semmi más nem pótolhatja. Előnyei egyedülállóak.

A barátok azok a csodálatos emberek, akik mindent tudnak rólad, és mégis szeretnek.

Néhány évvel ezelőtt elvesztettem az egyik legjobb barátomat. 53 évesen halt meg – szívrohamban. David meghalt, de nagyon különleges barátom volt. Gyakran mondogattam neki, hogy ha külföldön börtönbe kerülnék, és csak egy telefonhívást engedélyeznének, őt hívnám fel.

Miért? Mert ő odajönne, és kihozna a börtönből. Ilyen az igazi barát. Valaki, aki jön, és kihoz.

Persze mindannyiunknak vannak felszínes ismeretségei ezek azok az emberek, akik azt mondanák: „Hé, ha hazakerültél, hívj fel, és csapunk egy nagy murit!”

Szükségünk van hát mindkettőre, az igazi barátokra és a laza ismeretségekre is.

3. A harmadik dolog a listámon a kultúrád. A nyelved, a zenéd, az ünnepségek, a hagyományok, a ruhák. Ez mind annyira fontos, hogy életben kell tartanod. Valójában az egyediségünk az, ami, amikor találkozunk és keveredünk egymással, vitalitást, energiát, erőt és különlegességet ad a világnak.

Nincsenek megjegyzések: